top of page
  • Julie

Spontaan of elegant en stilistisch op de foto?

Eerlijk? Toen ik begon met het fotograferen van gezinnen, vond ik dit soms een moeilijk evenwicht om te bewaken. 99,9 % van mijn klanten willen 'spontane' beelden. Dat is ook heel vaak de reden waarom ze voor mij als fotograaf kiezen. Ze willen beelden die natuurlijk en niet geforceerd ogen en het laatste wat ze willen, is poseren. En ik begrijp waarom ze daarvoor voor mij kiezen. Zelf vind ik het immers ook enorm belangrijk dat beelden vrij en spontaan ogen maar vooral dat mijn gezinnen zich goed voelen tijdens de shoot, dat wat ik in beeld breng natuurlijk voelt en eigen is aan hen. Ooit gaf een collega fotograaf me een tip om baby's en gezinnen te shooten. Ze zei: 'leg een snoepje op het hoofdje van de baby om ervoor te zorgen dat het zusje of broertje precies een kusje geeft. Ik vond dat zo'n vreselijk idee.. Want telkens je als ouder dat beeld ziet, weet je toch dat het geen 'echt 'moment was? Spontaneïteit, intimiteit en eigenheid zijn bij mij enorm belangrijke criteria in mijn fotografie.

Maar, eerlijk is eerlijk.. Tegelijkertijd vind ik het ook enorm belangrijk om mooie beelden af te leveren, beelden die typisch zijn voor mij als fotograaf. Poëtische, warme, zachte beelden die stilistisch in orde zijn. Kleine artworks, kunst in het leven van alledag. En dat kan je niet zomaar overal. Je hebt er goed licht voor nodig, en een goede achtergrond. Maar stilletjes aan ben ik gaan beseffen dat stilistisch en spontaan wel degelijk hand in hand kunnen gaan en dat het balanceren van dit evenwicht misschien wel mijn eigen stijl het meest kenmerkt.


Hoe zorg ik hier heel concreet voor?


  1. Het zorgvuldig samen uitkiezen van een locatie. Heel vaak gaan de sessies thuis door. Ik vraag op voorhand foto's op van de ruimtes waar jullie graag de beelden zouden nemen en op basis hiervan beslis ik of dit mogelijk is, of of we eventueel op zoek moeten gaan naar een alternatieve locatie. Licht is voor mij immers enorm belangrijk. Ik moet mooi licht hebben om mooie beelden te kunnen afleveren. Daarnaast is kleur en rust ook belangrijk in mijn fotografie. Ruimtes die te druk of te kleurrijk zijn, zijn moeilijk om op een mooie manier in beeld te brengen. Met het kiezen van de alternatieve locatie help en adviseer ik gericht. Ik ken heel wat mooie binnen- en buitenlocaties. Bij mooi en warm weer is buiten vaak nog het mooist.

  2. Voorbereiding is bij mij cruciaal. Op voorhand stuur ik je een vragenlijst door om goed te begrijpen waar je juist naar op zoek bent maar ook wie jullie zijn als gezin, wat jullie kenmerkt, wat jullie graag doen en hoe jullie anders zijn dan anderen. Eventueel organiseren we een call om op jullie vragen te beantwoorden en/of om een aantal zaken beter te begrijpen. Zo kan ik jullie tijdens de sessie beter begeleiden en weet ik welke interacties belangrijk zijn om te fotograferen! Hier geef ik ook al tips over kledij, hoe de sessie zal verlopen,... zodat je weten waaraan je je kan verwachten.

  3. Interactie, interactie, interactie... Mijn beelden zijn geen statisch beelden. Het zijn beelden waarin er geknuffeld, aangeraakt, gekust en gespeeld word. Door goed te begrijpen wie jullie zijn, kiezen we op voorhand al een aantal zaken die we zullen doen tijdens de sessie. Dit kan gaan om wandelen, tikkertje spelen, samen ontbijten, knuffelen op bed, een verhaal voorlezen, een bad nemen, you name it.. Heel vaak vloeien er dan tijdens de sessie veel meer dingen uit en de spontaneïteit hiervan, vind ik enorm fijn. Het is niet toevallig dat de sterkste beelden tijdens een sessie vaak op het einde van een sessie genomen worden, wanneer de druk eraf is en iedereen helemaal zichzelf kan zijn.

  4. De klik met de fotograaf is misschien wel het belangrijkste criterium voor goede foto's. Ik neem mijn tijd. Ik blijf soms een uur, soms twee uur en als het moet drie uur. Niets moet, alles mag. Je kan me alles vragen. De meeste klanten omschrijven me als zacht, lief en iemand bij wie je je comfortabel voelt.. Ik geef cues en aanwijzingen tijdens de shoot zodat je weet wat je moet doen maar verder vind ik het belangrijk dat je als gezin de ruimte krijgt om jezelf te zijn. Ik werk graag met gezinnen en met kleine kinderen en door mijn ervaring met kinderen, weet ik hoe ik met de meest verlegen kindjes moet omgaan. Maar.. zelfs als je geen shoot met mij boekt, onthoud dit voor alle andere shoots die je zal doen. Het is belangrijk dat je een klik voelt met de persoon achter de lens en dat je voelt dat je de ruimte krijgt om jezelf te zijn. Als de klik er is en de fotograaf is goed in wat hij doet, komen de goede beelden vanzelf.


Als je op basis hiervan voelt dat een sessie met mij weleens iets voor jou zou kunnen zijn, vraag dan hier mijn brochure aan. Ik help je graag verder!

bottom of page